Seteleiden allekirjoitukset

Muut artikkelit

Selaa allekirjoituksia:
Ennen itsenäisyyttä
Itsenäisyyden aika



Eino Helenius

Tässä artikkelissä luomme katsauksen seteleiden allekirjoituksiin ja muun muassa kerromme niistä keräilykohteina. Artikkelin yhteyteen on kerätty myös listat allekirjoituksista ennen itsenäisyyttä ja itsenäisyyden ajalta.


Seteleiden ensimmäinen allekirjoittaja on pankin johtaja (johtokunnan jäsen) ja toinen allekirjoittaja pankin kassanhoitaja tai muu pankin virkailija.

Näin asia ilmaistaan 1870-luvulla annetussa asetuksessa:

Asetus 13.4.1874
Setelin tulee olla yhden Tirehtöörin ja yhden muun Pankin virkamiehen allekirjoittama.

1800-luvulla seteleitä allekirjoitettiin sekä painaen että käsin. Vuosien 1860 ja 1866 yhden ja kolmen markan seteleihin allekirjotukset painettiin. Tämä kuvasti setelin pientä arvoa sekä väliaikaisuutta, sillä suuremmissa seteleissä painettuihin nimikirjoituksiin siirryttiin vasta 1880-luvulla. Tuona aikana setelit tulivat painosta ilman allekirjoituksia, ja lupa niiden allekirjoittamiseen ja näin käyttöönottoon anottiin senaatin valtiovaraintoimikunnalta. Allekirjoituskäytäntö setelin virallisuuden vahvistuksena on säilynyt samana näihin aikoihin asti.

Suomen itsenäisyysajan ensimmäisiä allekirjoittajia olivat mm. Clas von Collan (johtaja), Jalo Järnefelt (johtaja) sekä Karl Basilier (johtaja). Toisina allekirjoittajina itsenäisyytemme alussa toimivat L Hisinger-Jägerskiöld (ylikassööri), V E Thesleff (ylikassanhoitaja) sekä Fritz Müller (kassööri).

Eri allekirjoittajia itsenäisyyden alusta euroseteleiden tuloon asti sijoittuvalla ajalla on tiedossamme noin 90 kappaletta. Artikkelin yhteydessä olevaa itsenäisyyden ajan allekirjoituslistaa päivitämme sitä mukaa kun saamme uutta tietoa. Allekirjoitukset ajalta ennen itsenäisyyttä on listattu omaksi sivukseen.


Allekirjoitukset keräilykohteena

Allekirjoitukset ovat oleellinen, joskin ehkä vielä hieman pienempi osa setelikeräilyä. Aiheena allekirjoitukset ovat kuitenkin nostaneet suosiotaan viime vuosina. Ensimmäinen kirja pelkästään allekirjoituksista on Allekirjoituksien viidakossa vuodelta 1987 ja seuraava edellisen päivitetty versio vuodelta 1992. Mainittakoon vielä, että kyseisiä kirjoja on nykyään todella vaikea hankkia.

Muutamilta allekirjoittajilta tunnetaan seteleissä kaksi erilaista allekirjoitusta (esim. Mauno Koivisto). Kullakin setelillä on kaksi eri allekirjoittajaa, ja nimet muodostavat siten yhdessä allekirjoitusparin. Joistakin allekirjoituspareista on joidenkin seteleiden kohdalla muodostunut erityisen harvinaisia ja siten keräilijöille arvokkaita. Tällaiset allekirjoitusparit nostavat setelin keräilyhinnan aivan uudelle tasolle verrattuna tavalliseen allekirjoituspariin. Kirjassa Allekirjoituksien viidakossa parit onkin merkitty kirjaimin harvinaisuuden mukaan. Pieni x = tavanomainen ja siitä harvinaisimpaan järjestyksessä v, w, V, W ja Z.

Seuraavassa muutama esimerkki erilaisista allekirjoituspareista:

  • 50 mk 1922: Ramsay August - Müller Fritz, harvinaisuus Z
  • 1 mk 1963: Rossi Reino I - Sacklén Eigil, harvinaisuus V
  • 50 mk 1939 Litt. D: Risto Ryti - Wahlman Robert, harvinaisuus v


Virheet allekirjoituksissa

Allekirjoituksissa esiintyy myös virheitä. Yleisesti ottaen virheet ovat sellaisia, että jokin viiva on jäänyt painovaiheessa lyhyeksi, jossain on ylimääräinen i:n piste tai esimerkiksi jonkin kirjaimen kaari on jäänyt vajaaksi; esim. kirjain a saattaa olla jäänyt avoimeksi. Ylimääräinen piste allekirjoituksessa voi johtua siitä, että piste on jäänyt poistamatta samalla kun painolevystä on poistettu edellinen nimi. Tällainen virhe esiintyy Kullbergin allekirjoituksessa, jossa ylimääräinen piste on jäänne Ignatiuksen allekirjoituksesta. Yhtä kaikki, allekirjoituksien keräilijöille nämäkin ovat kivoja pikku erikoisuuksia, joista ollaan myös valmiita maksamaan.


Lähteet

E. Mönkäre, P. Hammar ja O. Sali: Allekirjoituksien viidakossa 1987, 1992
Erkki Borg: Suomessa käytetyt rahat 1976
Erkki Borg: Rahan Väärti 1980
Tuukka Talvio: Suomen rahat, 3. painos 2003


Selaa allekirjoituksia:
Ennen itsenäisyyttä
Itsenäisyyden aika


© Setelit.com. Julkaistu: 04.03.2009. Päivitetty viimeksi: 10.11.2009.