Guinea - yhä käypää valuuttaa hevosurheilussa


Ison-Britannian valuuttahistoria on t√§ynn√§ mielenkiintoisia tarinoita. Maan rikkaan historian seurauksena tavara on vaihtanut omistajaa vuosisatojen kuluessa lukemattomin eri maksuv√§linein, joista valtaosa on sittemmin painunut unholaan. Yksi t√§llaisista v√§hemm√§n tunnetuista ikivanhoista maksuv√§lineist√§ on nimelt√§√§n guinea, mutta harva tiet√§√§, ett√§ sill√§ on relevantti merkitys viel√§ t√§n√§kin p√§iv√§n√§ ‚ÄĒ hevosurheilussa guinea on nimitt√§in yh√§ k√§yp√§ valuutta. Monia varmasti askarruttaa, mik√§ guinea ylip√§√§t√§√§n on, mit√§ sill√§ voi tehd√§ t√§n√§ p√§iv√§n√§ ja miten se liittyy hevosiin? T√§ss√§ artikkelissa tutustumme aiheeseen tarkemmin.

Guinean historia pähkinänkuoressa

Guinea on vanha kultakolikko, jota ryhdyttiin ensimmäistä kertaa painamaan Isossa- Britanniassa vuonna 1663. Kyseessä ei ole mikään lyhytaikainen raha, vaan sitä valmistettiin maassa aina siihen asti kunnes sen korvasi Ison-Britannian punta vuonna 1816. Guinean valmistaminen lopetettiin hieman tätä ennen vuonna 1813, ja käytännössä rahaa nähtiin myöhempinä aikoina harvoin maksuvälineenä, vaikka se kuitenkin oli aivan laillista valuuttaa aina sen vuonna 1971 tapahtuneeseen desimalisointiin saakka.

Alun perin yhden guineakolikon arvo oli 20 shillinkiä, mutta kultakolikkona sen arvo sidottiin kultaan ja näin ollen myös sen arvo heilahteli kullan kysynnän mukaan. Etenkin 1700-luvulla guineaa pidettiin kultaan sidottuna maksuvälineenä hyvin vakaana ja turvallisena vaihtoehtona, jonka vuoksi sitä suosittiin erityisen paljon kauppiaiden ja muiden liikemaailman toimijoiden keskuudessa. Muun muassa lailliset maksut, lääkärin palvelut ja muut vastaavat veloitettiin tuolloin usein nimenomaan guineoissa. Guinea oli suosittu vaihtoehto myös eläinkauppoja hierottaessa. Hevosten, lampaiden ja muiden eläinten myyntiarvo ilmoitettiin noihin aikoihin usein guineoissa, ja tästä juontaa juurensa guinean ja hevosten välinen yhteys, joka on säilynyt aina tähän päivään saakka.

Guinea, hevoset ja raviurheilu ‚ÄĒ mik√§ niit√§ yhdist√§√§?

Guinean, hevosten ja raviurheilun välillä vallitsee kiehtova yhteys, joka huokuu vanhoja perinteitä. Mikäli täysverisen hevosen ostaa Isossa-Britanniassa perinteisellä huutokaupalla, on hyvinkin todennäköistä, että nuijan iskiessä pöytään julistetaan samalla hevosen hinta guineamääräisenä. Näin on toimittu aina siitä asti kun guinea otettiin käyttöön 1600-luvulla, joskin viime aikoina perinteistä ollaan hiljalleen lipsuttu ja joissain huutokaupoissa on jo siirrytty puntiin. Mikäli huutokauppa suoritetaan kuitenkin guineoissa, on hyvä huomioida, ettei hevosen uuden omistajan suinkaan odoteta maksavan ostoksestaan kultakolikoissa. Ensinnäkin kultakolikot ovat huomattavasti arvokkaampia kuin punnat ja shillingit, ja toisekseen guinea ei ole enää Isossa-Britanniassa virallinen valuutta. Kyseessä on vain hevospiireihin juurtunut vanha perinne, josta pyritään pitämään kiinni kynsin ja hampain.

Guineat ovat l√§sn√§ my√∂s ravitapahtumissa. Guinea on saattanut tulla tutuksi monelle suomalaisellekin vedonly√∂nnin kautta esimerkiksi Guts vedonly√∂nti -sivulla. Mik√§li kansainv√§lisi√§ hevoskilpailuja tulee seurattua enemm√§nkin, saattavat Britanniassa j√§rjestett√§v√§t ravikisat kuten ‚Äú2000 Guineas Stakes‚ÄĚ ja ‚Äú1000 Guineas Stakes‚ÄĚ olla hyvinkin tuttuja. N√§m√§ hevosurheilupiireiss√§ merkitt√§v√§t arvokisat j√§rjestet√§√§n joka kev√§t Newmarketissa ja niiss√§ liikkuu tunnetusti poikkeuksellisen suuria palkintosummia. Jo 1800-luvun alkupuolelta j√§rjestetyiss√§ kilpailuissa voittajalle maksettiin tapahtumien nimien mukaisesti 2 000 ja 1 000 guineaa. Viel√§ nyky√§√§nkin n√§iden hevoskisojen voittajat kuittaavat itselleen muhkeat palkinnot ‚ÄĒ esimerkiksi 2000 Guineas -kisassa vuonna 2019 ensimm√§iselle sijalle noussut hevonen voitti huimat 297 000 brittipuntaa.

Guinean arvo nykypäivänä

Guinean nykypäivän arvo voidaan määrittää parillakin eri tapaa. Yhtenä vaihtoehtona on laskea aidon guineakolikon arvo. Monet tällaisista kolikoista ovat arvoltaan huomattavasti korkeampia kuin niiden sisältämän kullan arvo. Isossa-Britanniassa toimivalla antiikkikolikkokauppias R. Ingramilla on ollut esimerkiksi hiljattain myynnissä guineakolikko hintaan 26 000 brittipuntaa. Toinen tapa määrittää guineakolikon arvo on laskea sen sisältämän kullan arvo. Guinea on 22-karaattinen kultakolikko, joka painaa 8,3 grammaa. Tämän päivän kultakurssilla sen arvo huitelee täten hieman yli 300 euron paikkeilla.