Missä setelini kulkevat? EuroBillTracker pyrkii vastaamaan


Kuva: Pixabay, CC0 License

Korttimaksaminen on 2000-luvulla syrj√§ytt√§nyt k√§teisen rahan ‚Äď k√§teisen k√§ytt√∂ on v√§hentynyt samaa vauhtia korttimaksamisen ja muiden s√§hk√∂isen maksamisen v√§lineiden lis√§tess√§ suosiotaan. Suomen Pankin mukaan vuonna 2018 en√§√§ noin 10 prosenttia suomalaisista k√§ytt√§√§ k√§teist√§ p√§√§asiallisena maksuv√§lineen√§.

Monissa euromaissa tilanne on kuitenkin tyystin erilainen. Esimerkiksi Saksassa tai Italiassa matkaava t√∂rm√§√§ t√§m√§n t√§st√§ tilanteisiin, joissa korttimaksaminen ei ole vaihtoehto ‚Äď eik√§ kyse ole vain pikkuputiikeista. Monissa maissa korttimaksamiselle on m√§√§ritelty usein my√∂s suurehko alaraja: esimerkiksi alle 50 euron maksuja ei v√§ltt√§m√§tt√§ ole mahdollista maksaa kortilla.

Eurot paperisessa ja metallisessaan muodossa eivät ole siis katoamassa mihinkään, ja suomalaiset käteisestä kieltäytyvät yrittäjät ovat vielä marginaalinen ilmiö. Monille käteinen raha on tunnepitoinen juttu, eikä tietenkään vähiten keräilijöille. Omalta osaltaan tätä tunnesuhdetta voi syventää EuroBillTracker-sivustolla, joka tarjoaa jokaiselle seteleiden ystävälle mielenkiintoista puuhaa.

Virtuaalimatkalle seteleiden siivin

Lyhyesti kuvailtuna EuroBillTracker eli EBT on l√§hinn√§ viihteellinen mutta silti hyvin mielenkiintoinen palvelu, jossa seurataan euroseteleiden kulkua pitkin mannerta. Mit√§√§n suoranaista taloudellista tai muutakaan hy√∂ty√§ ei sivusto lupaa ‚Äď kilpailuta lainasi (mainoslinkki) ja p√§ivit√§ taloustiet√§myksesi jatkossakin jossakin muualla.

Itse EBT:n sivusto on ollut toiminnassa jo vuoden 2002 tammikuusta lähtien, eikä sivusto ole kovin paljoa ulkonäöllisesti tai toiminnallisestikaan noista päivistä muuttunut. Idea on yksinkertainen ja toimiva, eikä sen vetovoima numismaatikkojen parissa ole vähäinen.

Ensin luot k√§ytt√§j√§tunnukset sivustolle ja t√§m√§n j√§lkeen voitkin jo alkaa sy√∂tt√§√§ seteleidesi koodeja palveluun. Setelist√§ kirjoitetaan 12 merkin pituinen sarjanumero (muotoa AB1122334455) sek√§ kuuden merkin pituinen setelipainokoodi (muotoa A12345). T√§m√§n j√§lkeen EBT tarkastaa, onko joku k√§ytt√§j√§ jo aiemmin sy√∂tt√§nyt kyseisen setelin palveluun. Mik√§li on, on kyseess√§ osuma ‚Äď ja p√§√§set katsomaan miss√§ ja milloin seteli on j√§rjestelm√§√§n sy√∂tetty!

Kyseessä on hieman kuin pullopostin lähettäminen tai radioamatööriharrastus seteleille. Kuivakan näköinen hieman tylsältäkin kuulostava palvelu imaisee kuitenkin nopeasti mukaansa, varsinkin ensimmäisen osuman jälkeen. Erityisesti mieltä lämmittää ensimmäinen ulkomailta saatu osuma. Sitä voi kuitenkin varautua odottamaan: itselleni nappasi vasta 233:s seteli, eikä osuma tullut Viroa eksoottisemmasta maasta.

K√§ytt√§jien m√§√§r√§ss√§ Suomi on muuten ykk√∂smaa, joskin aktiivisimmat k√§ytt√§j√§t l√∂ytyv√§t Keski-Euroopan suunnalta. Eniten seteleit√§ on kirjannut Saksan Hagenin kotipaikakseen ilmoittanut nimimerkki ProChrist: huimat 2,7 miljoonaa j√§rjestelm√§√§n kirjattua seteli√§. Suomen ykk√∂stilaa pit√§√§ hallussaan kouvolalainen k√§ytt√§j√§ ‚ÄĚemppu‚ÄĚ ‚Äď 1,45 miljoonaa kirjattua seteli√§.

Kilpailusta ei kuitenkaan tarvitse olla kyse, peruskäyttäjälle EBT on hauskaa ja viatonta ajanvietettä, eräänlaista digiajan sukankudontaa. Sivusto on vieläpä käännetty varsin laadukkaasti suomeksi ohjeitaan myöten, joten kynnys harrastuksen kokeiluun on tässäkin suhteessa matala.