Eurosetelit


Sisällys:Seteleiden sarjanumerot

Kullakin eurosetelill√§ on oma yksil√∂llinen sarjanumeronsa. Setelin k√§√§nt√∂puolelle kahteen kohtaan merkitty sarjanumero alkaa kirjaimella, ja sen per√§ss√§ on 11 numeroa. Sarjanumeron aloittava kirjain kertoo, mink√§ maan keskuspankki on painattanut setelin (Taulukko: Euroseteleiden maakoodit). Ensimm√§iset kymmenen numeroa edustavat setelin j√§rjestysnumeroa, ja viimeinen numero on tarkistenumero. Tarkistenumero m√§√§r√§ytyy sarjanumeron muiden merkkien perusteella, ja sen laskukaava on esitetty my√∂hemmin t√§ll√§ sivulla. Tarkiste on osa sarjanumeroa, ja sen arvo on 1–9 (ei koskaan 0).

Vielä euron ensimmäisinä käyttövuosina keskuspankit vastasivat lähinnä pelkästään oman maansa setelipainatuksista. Tällöin sarjanumeron kirjain kertoi suoraan maan, jossa seteli oli laskettu liikenteeseen. Sittemmin seteleiden painaminen on keskittynyt niin, että esimerkiksi tietyt keskuspankit vastaavat vain tietyn arvoisten seteleiden painamisesta ja toimittavat niitä ympäri euroaluetta. Näin ollen sarjanumeron kirjaimesta ei voi enää samalla tavalla päätellä liikkeellelaskumaata. Samasta syystä kaikkia seteliarvoja ei enää paineta kaikilla maatunnuksilla, vaikka kaikki seteliarvot ovatkin käytössä jokaisessa euromaassa.Euroseteleiden maakoodit
AlkukirjainMaaTarkiste AlkukirjainMaaTarkiste
ESlovakia3R **Luxemburg8
FMalta2SItalia7
GKypros1TIrlanti6
HSlovenia9URanska5
J *Iso-Britannia7VEspanja4
K *Ruotsi6W *Tanska3
LSuomi5XSaksa2
MPortugali4YKreikka1
NItävalta3ZBelgia9
PAlankomaat1   

* = Kirjain on varattu, mutta se ei ole käytössä, koska ko. maa ei käytä euroja.
** = R ei ole käytössä, koska Luxemburg ei paina itse seteleitä. Sarjanumeron alkukirjain ilmaisee maan, jossa seteli on painettu.


Kirjaimille A-D ei ole määritetty merkityksiä. Lisäksi kirjaimia I, O ja Q ei käytetä sekaannusten välttämiseksi. Joidenkin suunnitelmien mukaan euroseteleiden ensimmäisen uudistuksen yhteydessä otettaisiin käyttöön kaksikirjaimiset maatunnukset muun muassa euroa käyttävien maiden lisääntymisen vuoksi. Päätöksiä asian suhteen ei kuitenkaan ole vielä tiettävästi tehty.
Eurosetelin sarjanumero Esimerkki 1: Kuvassa olevan 200 euron setelin sarjanumero on L06203190623. Tarkistusnumeron 3 oikeellisuus voidaan tarkistaa seuraavanlaisella menettelyllä:

1) Vähennetään järjestysnumerosta maakirjainta L vastaava taulukosta löytyvä tunnistenumero:
0620319062 - 5 = 620319057.
2) Selvitetään saadun erotuksen ja luvun 9 jakojäännös: 620319057 mod 9 = 6.
3) Vähennetään saatu jakojäännös 9:stä. Tuloksena on haettu tunnistenumero: 9 - 6 = 3. OK!
Eurosetelin sarjanumero Esimerkki 2: Maa voidaan selvittää, vaikka sarjanumeron kirjain ei olisi tiedossa. Kuvassa olevan 50 euron setelin sarjanumero on L20328278918. Summaamalla kaikki numerot - myös tunniste - keskenään saadaan tulos 50 (2+0+3+2+8+2+7+8+9+1+8 = 50).

Suoritetaan summausta kunnes summa on yksinumeroinen, eli lasketaan vielä 5+0 = 5. Saatu tunniste on siis 5, mikä viittaa kirjaimeen L (taulukko).Seteleiden painopaikat

Euroseteleitä painetaan lukuisissa eri setelipainoissa ympäri Eurooppaa. Euroa käyttävien maiden lisäksi seteleitä painetaan myös Isossa-Britanniassa, joka ei itse käytä euroseteleitä. Eri painopaikat on listattu alla olevassa taulukossa. Esimerkiksi suomalainen Setec Oy on jo lopettanut setelipainotoiminnan.

Setelin painopaikka käy ilmi setelin etupuolelle merkitystä painokoodista (eng. printer code). Koodin sijainti vaihtelee hieman setelin arvosta riippuen. Koodi on kuusi merkkiä pitkä, esimerkiksi D001C4. Ensimmäinen kirjain kertoo painopaikan (D = Suomi, Setec Oy) ja seuraava kolmen numeron sarja ilmaisee käytetyn painolaatan tunnisteen. Kirjain on painoarkin rivi ja viimeinen numero on painoarkin sarake.Euroseteleiden painopaikat
KirjainSetelipainoKaupunki, maa KirjainSetelipainoKaupunki, maa
A *Bank of England Printing WorksLoughton, Iso-BritanniaLBanque de FranceChamalières, Ranska
C *Crane ABTumba, RuotsiMF√°brica Nacional de Moneda y TimbreMadrid, Espanja
DSetec OyVantaa, SuomiNBank of GreeceAteena, Kreikka
EF. C. OberthurChantepie, RanskaPGiesecke & DevrientM√ľnchen & Leipzig, Saksa
F√Ėsterreichische Banknoten und SicherheitsdruckWien, It√§valtaRBundesdruckereiBerliini, Saksa
GKoninklijke Joh. EnschedéHaarlem, AlankomaatS *Danmarks NationalbankKööpenhamina, Tanska
HDe La RueGateshead, Iso-BritanniaTNational Bank of BelgiumBryssel, Belgia
JIstituto Poligrafico e Zecca dello StatoRooma, ItaliaUBanco de PortugalCarragado, Portugali
KCentral Bank of IrelandDublin, Irlanti   

* = Kirjain on varattu, mutta ko. painossa ei ole toistaiseksi painettu euroseteleitä.