Eurosetelit


Sisällys:Euroseteleiden turvatekijät

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joilla pyritään helpottamaan aidon rahan tunnistamista ja vaikeuttamaan rahojen väärentämistä. Turvatekijät vaihtelevat rahan nimellisarvon mukana.

Eurosetelin vesileima

20 euron setelin vesileima.

Esimerkkejä erilaisista turvatekijöistä:

Kaiverruspainatuksen tunnistaa sormenpäällä kohokuvioista setelin pinnalla. Kohokuvioita ovat muun muassa setelien etupuolen yläreunassa olevat keskuspankin erikieliset lyhenteet BCE, ECB, EZB, EKT ja EKP.

Vesileima, joka on jo hyvin tuttu monelle ennestään ja näkyy valoa vasten katsottaessa. Euroseteleiden vesileimoissa näkyy setelin arvo ja setelin edustamaa ajallista tyylisuuntaa esittävä kuvio.

Varmuuslanka, joka on setelin sisällä keskivaiheilla pystysuorassa ja näkyy valoa vasten katsottaessa. Varmuus- tai turvalangassa näkyy setelin arvo ja teksti "euro".

Läpikohdistuskuvio, joka sijaitsee setelin yläkulmassa vasemmalla puolella arvopuolelta katsottaessa. Kuviossa on ilmaistu numeroin setelin arvo.

Mikrokirjoitusta voi havaita seteleissä monin paikoin. 0,8 millin korkuiset kirjaimet voi vielä nähdä paljain silmin, mutta pienemmät 0,2 millin kirjasimet edellyttävät suurennuslasia.

5, 10 ja 20 euron seteleiden päädyssä on paperin pinnalla hologramminauha, jonka kuviot näkyvät seteliä kallisteltaessa. Eri asennoissa näkyy joko setelin arvo tai eurosymboli. Hologrammissa oleva pieni rei'itys muodostaa eurosymbolin.

Mikrokirjoitusta eurosetelissä

Mikrokirjoitusta 20 euron setelissä.

50, 100, 200 ja 500 euron seteleiden takasivulla oikeassa alareunassa on setelin arvon osoittava luku, joka muuttaa väriään vihreästä tummanpunaiseen kun seteliä kallistellaan. Lisäksi seteleiden arvopuolella on hologrammikuvio, jossa vaihtelevat seteliaiheen kuvio ja setelin arvo. Hologrammissa oleva pieni rei'itys muodostaa eurosymbolin.


Lisäksi kaikissa seteleissä on olemassa vaikeammin havaittavia, kuten ultraviolettivaloa ja infrapunalukulaitetta tarvitsevia tunnistuskohteita. Tällaisia ovat erilaiset kuidut, painovärit sekä infrapunatekniikalla toteutetut kohdat. Seuraavassa on vielä kerrottu seteleissä vesileiman tavoin näkyvistä viivakoodeista.Euroseteleiden viivakoodit

Katsottaessa seteliä valoa vasten, varsinaisen vesileiman vieressä näkyy kaikissa euroseteleissä pystysuoria palkkeja. Nämä palkit muodostavat yhdessä viivakoodimaisen rivin, jotka ovat erilaiset eri arvoisissa seteleissä.

Viidakoodit 50 euron setelissä

Viivakoodi 50 euron setelissä,
palkkien järjestys 0110 1010.

Euroseteleiden viivakoodit
ArvoViivakoodi
5 €0110 10
10 €0101 10
20 €1010 1010
50 €0110 1010
100 €0101 1010
200 €0101 0110
500 €0101 0101

Taulukossa 1 tarkoittaa tummaa palkkia ja 0 kirkasta "läpinäkyvää" palkkia.

Aiheesta muualla