NFT:n ja virtuaalisen kolikkokeräilyn historia


Kuva: Pixabay, CC0 License

Olet ehk√§ kuullut sanan NFT, joka tarkoittaa englannin kielell√§ ‚Äúnon fungible token‚ÄĚ. Olet my√∂s saattanut kuulla hieman harvinaisemmasta konseptista, eli virtuaalisesta kolikkoker√§ilyst√§, josta tulee p√§ivitt√§in yh√§ enemm√§n suosittua kryptovaluuttojen yst√§vien ja muiden sijoittajien keskuudessa. NFT:n ja virtuaalisen kolikkoker√§ilyn v√§lill√§ on useita samanlaisuuksia, mutta my√∂s useita verrattain huomattavia erojakin. Sek√§ NFT:t, ett√§ virtuaalinen kolikkoker√§ily keskittyv√§t yleens√§ omalla tavallaan ker√§ilyyn, mutta ker√§ilyn kohteena ovat usein eri asiat.

NFT, Non-fungible token

NFT, eli ‚Äúnon fungible token‚ÄĚ on lohkoketjuteknologiaan ja kryptografiaan perustuva teknologia, jonka avulla virtuaalisia hy√∂dykkeit√§, kuten esimerkiksi digitaalista taidetta tai digitaalisia valokuvia voidaan s√§ilytt√§√§ kryptografisesti suojatussa j√§rjestelm√§ss√§, joka perustuu samaan teknologiaan, kuin kryptovaluutat. NFT:n avulla esimerkiksi digitaalisen taiteen omistaja lohkoketjussa voidaan varmistaa ja teoksen omistajaa voidaan my√∂s vaihtaa. K√§yt√§nn√∂ss√§ NFT on digitaalinen ja turvallinen tapa pit√§√§ kirjaa siit√§, kuka omistaa digitaalisia tiedostoja. NFT:st√§ on tullut vuonna 2021 eritt√§in suosittu esimerkiksi valokuvaajien ja digitaalisten taiteilijoiden keskuudessa. Useat taiteilijat myyv√§t NFT-versioita digitaalisesta taiteestaan ja tienaavat sill√§ elantonsa. Teknologiaa k√§ytet√§√§n my√∂s kaikenlaiseen muuhunkin ja sit√§ voi hy√∂dynt√§√§ my√∂s esimerkiksi digitaalisessa ker√§ilyss√§. Useat verkkosivustot myyv√§t kaikenlaisia NFT-versioita erilaisista ker√§ilyn kohteista. Yleisimpi√§ ovat juurikin taideteokset, sek√§ valokuvat. Suurin osa NFT-ostoista tapahtuu kryptovaluutta Ethereumin avulla. My√∂s muut tokenit ovat suuressa suosiossa ja uusia kehitet√§√§n jatkuvasti. NFT-teollisuuden ennustetaan kasvavan suuresti tulevina vuosina, sill√§ ne ovat t√§ydellinen ja turvallinen tapa ker√§ill√§, sek√§ myyd√§ luovia teoksia. Useat tilastot kertovat esimerkiksi, ett√§ pelk√§st√§√§n vuoden 2021 ensimm√§isen nelj√§nneksen aikana NFT:t√§ myytiin yli kahden miljardin yhdysvaltain dollarin edest√§. Lue lis√§√§ NFT:st√§, sen historiasta, sek√§ teknologiasta Wikipediassa.

NFT:n historia

Vaikka NFT:stä tuli suositumpaa teknologiaa vasta vuoden 2020 aikana, kehitettiin teknologiaa jo ainakin vuonna 2014. Vuonna 2014 ensimmäinen NFT kehitettiin ja tähän projektiin osallistuivat kehittäjät Kevin McKoy, sekä Anil Dash. Tämän jälkeen teknologia on jatkanut kasvuaan, sitä mukaan kun kryptovaluutat ja lohkoketjuun perustuvat teknologiat ovat yleisesti kasvattaneet suosiota. Vuonna 2019 urheiluvaatevalmistaja Nike käytti NFT-teknologiaa kenkien virtuaalisen version tarjoamiseksi ostajille. Vuonna 2020 Dapper Labs julkaisi NBA TopShotin, jota käytettiin NBA-kilpailujen kohokohtien myymiseksi. Vuonna 2021, sen jälkeen kun NFT alkoi suuresti kasvattamaan suosioita, myytiin Tim Berners-Leen luoma World Wide Webin lähdekoodi NFT:nä hintaan 5.4 miljardia yhdysvaltain dollaria.

Mielenkiintoisia ja viihdyttäviä casino pelejä löytyy sivustolta www.vikingslots.com.

Virtuaalinen kolikkokeräily

Virtuaalinen kolikkokeräily on abstrakti konsepti, jolla voidaan viitata esimerkiksi kryptovaluuttojen keräilyyn. Kryptovaluutat ovat lohkoketjuteknologiaan perustuvaa rahaa, joka on turvattu ja suojattu kryptografisilla keinoilla. Ensimmäinen kryptovaluutta julkaistiin vuonna 2009, jonka jälkeen kryptovaluutat ovat keränneet suosiota erittäin paljon. Bitcoinin kehittämisen jälkeen on markkinoille tullut myös muita kryptovaluuttoja, joita käyttäjät voivat ostaa ja joihin he voivat sijoittaa. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE), Monero (XMR), Ripple (XRP), sekä Litecoin (LTC). Ihmiset harvoin keräilevät kryptovaluuttoja pelkästään sen takia, että he haluaisivat pitää yllä kokoelmaa. Kryptovaluuttoja ostetaan yleensä joko jonkinlaiseen käytännölliseen käyttöön tai sijoituskäyttöön. Kryptovaluuttojen markkinat ovat tällä hetkellä vuonna 2021 valtavat, sillä kolikoiden yhteenlaskettu hinta on noin triljoona yhdysvaltain dollaria. Jos olet kiinnostunut kryptovaluutoista, niiden teknologiasta voit lukea aiheesta lisää Wikipediassa.