Paperirahan tärkeimmät turvaominaisuudet


Kuva: Pixabay, CC0 License

Monet ihmiset eivät varmasti tiedä, kuinka paljon erilaisia turvaominaisuuksia paperirahalle on aikojen saatossa kehitetty. Esimerkkejä on useita ja osa käyttää verrattain tunnettua esimerkiksi hologrammeihin perustuvaa tekniikkaa, osa taas käyttää jotain paljonkin monimutkaisempaa, jota esimerkiksi väärentäjien on entistäkin hankalampaa murtaa. Paperirahaa suojellaan useilla keinoilla, juurikin esimerkiksi väärentämisen vaikeuttamiseksi. Ennen kehittyneiden turvaominaisuuksien kehittämistä paperirahan väärentäminen oli useissa maissa nykyistä helpompaa, mutta kehittyneillä turvallisuutta parantavilla metodeilla väärentämisestä on tullut erittäin paljon hankalampaa väärentäjille.

Setelin paperi

Seteleitä ei valmisteta samasta paperista, jota voisit löytää vaikkapa toimistosi tulostimista. Esimerkiksi euroseteleissä käytettävä paperi on hyvinkin uniikkia ja tälle on hyvä syy. Jos esimerkiksi väärentämisen riskiä halutaan vähentää, on syytä käyttää paperia, jota ei ole yleisesti saatavilla. Paperin ja sen tekstuurin tunnustelu on yksi helpoimmista tavoista selvittää, onko seteli mahdollisesti väärennetty, sillä se on hyvinkin uniikkia ominaisuuksiltaan. Lue euroseteleiden turvallisuuteen liittyvistä ominaisuuksista lisää Euroopan keskuspankin verkkosivuilla.

Vesileima

Eurosetelit on varustettu vesileimoilla, jotta väärentäjien olisi hankalampaa väärentää seteleitä. Kyseiset vesileimat sisältävät numeron, joka vastaa setelin arvoa. Se myös sisältää pienen historiallisen rakennuksen, joka on varustettu kreikkalaisilla pylväillä. Vesileiman pitäisi euroseteleissä löytyä setelin vasemmalta puolelta, valkoisesta osasta, hieman setelin EU:n lipun alapuolelta. Pystyt näkemään sen, jos laitat setelin kirkkaan valon eteen, oikeassa kulmassa.

Hologrammi

Hologrammi on yksi euroseteleiden tärkeimmistä ja kuuluisimmista ominaisuuksista. Sillä yritetään estää seteleiden väärentäminen ja siihen liittyvää rikollista toimintaa. Euroseteleiden kiiltävä hologrammi on kauniisti suunniteltu ja sisältää kuvion, jonka sisällä on numero, joka vastaa setelin rahallista arvoa. Voit nähdä sen helposti katsomalla setelin oikeaa osaa ja sen valkoista osuutta. Kun näet setelin kiiltävän osuuden sen oikealla puolella, tiedät, että katsot hologrammia. Hologrammi on yksi seteleiden parhaista turvallisuusominaisuuksista, sillä sitä on todistetusti erittäin hankalaa väärentää laadukkaasti. Osa ominaisuuksista on myös sellaisia, että ne eivät suoraan erotu ihmisen silmälle.

Väriä vaihtava numero

Eurosetelit sisältävät setelin arvoa vastaavan numeron, joka muuttuu riippuen siitä, mistä kulmasta seteliä katsoo. Tämän ominaisuuden löydät euroseteleiden takaosasta ja sen oikeasta alalaidasta. Ominaisuus on yksi parhaista tavoista estää seteleiden väärentäminen, sillä väärentäjien on yleensä hankalaa löytää ja käyttää materiaalia, jonka avulla värin vaihtaminen olisi mahdollista.

Aiheesta kiinnostuneille, parhaat ja viihdyttävimmät rahapelit löytyvät osoitteesta www.netticasino.com/rahapelit.

Turvalanka

Eurosetelit sis√§lt√§v√§t niin sanotun turvalangan. Pystyt n√§kem√§√§n t√§m√§n turvalangan jos katsot seteli√§ valoa vasten, oikeassa kulmassa. Sen pit√§isi sis√§lt√§√§ setelin arvoa vastaava numero, sek√§ ‚ÄúEURO‚ÄĚ. Turvalangan v√§rin pit√§isi my√∂s vastata setelin muuta v√§ri√§.